Renoveringar
När lägenheter i föreningen renoveras är det viktigt att alla följer och tar hänsyn till nedanstående. Föreningen tillhandahåller blankett som ska fyllas i och godkännas av styrelsen innan renoveringen påbörjas.
- Renovering tillåts vardagar kl 07 - 19 och helger kl 10 - 16.
- Inför större renoveringar och vid ingrepp i ledningssystem och rivning av väggar skall godkännande inhämtas från styrelsen.
- Vid rivning eller delvis rivning av väggar ska konstruktörs utlåtande inhämtas och lämnas till styrelsen innan godkännande.
- Innan renovering påbörjas ska styrelsen informeras om renoveringens omfattning och kontaktuppgifter ska ges till de behöriga hantverkare som kontrakterats. Vald entreprenör, t.ex. auktoriserad elinstallatör, skall ha giltig ansvarsförsäkring och vid VVS-arbeten ska entreprenör kunna dokumentera att arbetet utförs enligt SÄKER VATTEN (VVS- branschens regelverk ) samt att vid tätskiktsarbeten i våtrum behörighetsintyg uppvisas med kopia till föreningen.
- Den som idag har gasanslutning och vill koppla bort gasen måste vid frånkoppling kontakta en behörig installatör http://www.energigas.se/fakta-om-gas/gasbehoerig/auktoriserade-foeretag/
som i sin tur anmäler till Stockholm Gas att gasen är frånkopplad. Detta är enda sättet att stänga ett abonnemang som alltid betalas av respektive lägenhetsinnehavare.
Obs! Även vid byte av gasspis måste gasinstallatör stänga och öppna gasen igen. Detta arbete får inte utföras av lägenhetsinnehavaren själv. - Beställande medlem har ansvar för att alla arbeten utförs på ett fackmannamässigt sätt.
- Entreprenören skall under hela entreprenaden lämna tillträde för föreningen avseende kontroller och underhandsbesiktningar av gemensamma ledningssystem och bärande konstruktioner. Vid slutförd renovering ska slutbesiktning utföras av styrelsen.
- Vattnet får INTE stängas av utan avisering minst 24 timmar i förväg. Vattnet får inte vara avstängt i längre perioder än 3 timmar och inte på helgen. Aviseringen ska meddela vilket datum och under vilka timmar vattnet är avstängt och den ska sitta på anslagstavlan i entrén så att alla medlemmar tydligt ser den.
- Medlemmen som renoverar är ansvarig för att trapphuset ser snyggt ut under renoveringen. Skador och skräp accepteras inte i entrén och trapphuset, som inte är en lagerlokal för bänk- och gipsskivor, toalettstolar, plywoodskivor, etc. Antingen ska materialet iväg till sopstation eller in i lägenhet som renoveras.
Obs! Återvinningscentral finns i Vanadisberget och har öppet även på helger.
- Byggskräp får inte stå i trapphus och ska inte stå på trottoar mer än 36 timmar. Mindre saker som kartonger ska direkt till returstationen vid Sveaplan.
- Grovstädning av trapphus och hiss skall göras efter varje arbetsdags slut och finstädning efter entreprenadslut.
- Respektera maxvikten i hissen. Tyngre (eller mer skrymmande) artiklar måste bäras i trappen. Eventuellt kan hisskorgen behöva vara skyddstäckt under hela entreprenaden.
- Hantverkare tillåts inte använda föreningens dusch och bastu.